Mijn kind heeft een oorontsteking...

Een acute of chronische middenoorontsteking is méér dan alleen een ontsteking aan het middenoor...

Misschien heeft je kindje van zes maanden één rood oor die ook warm aanvoelt en waarbij ook de wang aan diezelfde kant meedoet. Je baby is -vooral in de nacht- heel erg onrustig en wil alleen maar gedragen worden. Even in de box resulteert in een heftig gehuil waarbij je baby zelfs zijn rug krom trekt. Eenmaal opgepakt en dicht tegen mamalief aan is hij weer rustig en in ieder geval een stuk meer tevreden.

Maar het kan ook zijn dat bijvoorbeeld je zoontje van twee jaar hevige pijn heeft aan zijn oor, hoge koorts heeft en daarbij behoorlijk moet zweten. Als je hem aankijkt, zie je dat hij grote pupillen heeft. En hoewel de pijn al zo hevig is...deze lijkt nòg erger te worden als hij half rechtop gaat zitten.

Je dochtertje van drie uit het op een andere manier en heeft naast de erge pijn, de hoge koorts en een gloeiendhete huid, een grote onrust in zich. Ze kijkt je met angstige ogen aan en hoezeer je haar ook wil troosten, het heeft geen enkele zin!

Drie middenoorontstekingen, misschien wel met hetzelfde verkoudheidsvirus. Maar drie verschillende kinderen...dus alle drie uiten ze de ontsteking op geheel eigen wijze. Een klassiek homeopaat zal elk van deze kinderen een ander homeopathisch geneesmiddel geven.

Acute middenoorontstekingen (of otitis media) komen bij kinderen tussen de 3 maanden en 3 jaar erg vaak voor en meestal gaat dat gepaard met een verkoudheid. Maar waarom is dat eigenlijk? De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Deze zorgt ervoor dat er een gelijke luchtdruk in het oor is. Deze buis is bij volwassenen en oudere kinderen vrij recht, breed en tamelijk stug, zodat het snot wat in de buis terecht komt ook weer makkelijk kan wegstromen. Bij kleine kinderen is de buis van Eustachius veel meer horizontaal, smaller en minder stug. Het snot kan bij een verkoudheid veel moeilijker wegstromen en blokkeert zo de doorgang. Op die manier kan er dus ook geen lucht meer in het middenoor komen. Virussen en bacteriën kunnen zich dan gaan vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken. Een extra hindernis is als kleine kinderen worden blootgesteld aan sigarettenrook of de hele dag een fopspeen in hun mond hebben. Beide verhinderen de functie van de buis van Eustachius waardoor de luchtstroom in het middenoor nadelig wordt beïnvloed.

 

Gelukkig krijgen de meeste kinderen in tegenstelling tot vroeger geen antibiotica meer. De oorontsteking moet vanzelf weer over gaan en dat gebeurt in de meeste gevallen ook, àls de afweer van het kind - het zelf-genezend vermogen - sterk genoeg is. Is deze op enig moment zwakker, dan zie je dat oorontstekingen steeds terugkomen, ondanks dat het kind dan wel een antibioticum krijgt. Met homeopathie wordt er niets méér gedaan dan de afweer versterken en de gezondheid dus vergroten. Na één of enkele behandelingen zie je dat je kind minder of zelfs geen klachten meer heeft aan het oor. Maar nog belangrijker...je kind is in staat om de volgende oorontsteking te voorkómen!

In een studie is de homeopathische behandeling van acute oorontsteking vergeleken met het placebo-effect. Daaruit bleek dat 72% van de kinderen met een homeopathische behandeling binnen twaalf uur pijnvrij was in vergelijking met 34% die een placebo hebben gehad. Uiteindelijk is binnen tweeënzeventig uur de oorontsteking zes keer sneller genezen met homeopathie dan met een placebo. Het onderzoek kun je hier lezen. 

Herken jij je kind in bovenstaande voorbeelden? Of uit jouw kind op een heel andere manier de oorontsteking? Ben je bezorgd? Of ben je inmiddels zelf moe en prikkelbaar door de zorg voor je kind? Homeopathie biedt voor jou de oplossing! En helpt jouw kind om deze pijnlijke kwaal zèlf de baas te worden! 

Ik kan en wil je graag helpen! Neem contact op of plan zelf een afspraak in. Heb je liever eerst meer informatie? Een gratis kennismakingsgesprek is ook een mogelijkheid.

 

Voor een goede werking van deze website maken we gebruik van cookies.
Ok