De constitutionele behandeling is uitermate geschikt voor chronische klachten die al langer dan 6 weken aanwezig zijn. Als je met langdurige klachten bij mij komt, is dit meestal het begin van een constitutionele behandeling. Dat betekent dat ik niet alleen m'n best doe om je klachten te verhelpen, maar dat in een aantal opeenvolgende consulten je gehele gestel versterkt wordt. Omdat klassieke homeopathie als doel heeft de klachten weg te nemen en de algemene gezondheid te verbeteren, is dit gezondheidszorg in de ware zin van het woord.

 

Je constitutie

Als klassiek homeopaat ben ik een therapeut in de eerstelijns gezondheidszorg. Gedurende alle levensfasen kan ik je begeleiden met alles wat met ziekte en gezondheid te maken heeft. Omdat ik gezondheid beschouw vanuit jouw totale zijn -en daarom de klachten en problemen niet los zie van je dagelijks functioneren- is het fijn als er regelmatig en duurzaam contact is, op die manier houd ik jouw gezondheidstoestand in beeld.

Je constitutie is je aangeboren basis voor je gezondheid. Het bepaalt hoe goed en vooral hoe je aanslagen op je gezondheid kunt opvangen. Het geeft de kwaliteit van je dagelijks leven weer. Als je constitutie sterk is, zul je minder ernstige ziektes ontwikkelen, ben je psychisch sterk en voel je je vitaal. Je constitutie kan verzwakken door een ingrijpende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld het slachtoffer zijn van pestgedrag of een auto-ongeluk.

Een constitutionele behandeling is dus het opbouwen en herstellen van je constitutie, van baby tot bejaarde!

 

Wat kan je verwachten?

  • dat je klachten verdwijnen of in de toekomst minder ernstig zullen zijn of minder vaak voorkomen
  • dat je aanleg voor deze klachten minder wordt
  • dat je meer energie krijgt, je vitaler voelt en dus betere prestaties kunt leveren en creatiever in het leven komt te staan
  • dat je weer levenslust ervaart
  • dat je weerstand wordt versterkt en minder vatbaar bent voor infectieziekten

 

Hoe werk ik?

In het eerste consult gaan we zo'n anderhalf uur in gesprek met elkaar. Je vertelt mij alles over je hoofdklacht, zo gedetailleerd mogelijk. Ook andere klachten, die voor jou misschien bijzaak zijn, zijn ook belangrijk om te vertellen. Ook komen bijvoorbeeld overgevoeligheden, angsten en hoe je op je omgeving reageert aan de orde. Zo ontstaat het totaalbeeld, waarop ik het constitutiemiddel kan kiezen, het homeopathisch geneesmiddel dat het beste bij jou past. Hoe helderder jouw beeld, hoe beter ik een middel kan kiezen. Zo kan het zijn dat een jarenlange chronische kwaal snel verbetert na het eerst gekozen middel en een onschuldige huiduitslag veel puzzelwerk vergt om tot het effectieve middel te komen. 

De vervolgconsulten duren meestal een half uur tot een uur en zijn er op gericht om de ontwikkeling van je klachten in kaart te brengen. Het is belangrijk dat klachten in een bepaalde volgorde verdwijnen en dat jij je steeds beter voelt. Is dat niet het geval, dan blijf ik mijn uiterste best doen om een beter passend middel te vinden.

Ik vind het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de homeopathische behandeling. Daarom vraag ik altijd om bijvoorbeeld na een paar dagen of twee weken telefonisch contact te hebben. De behandeling kan dan direct bijgesteld worden indien dit nodig is. Een eerste vervolgconsult wordt altijd gemaakt na 8 weken, zodat ik jou ook zie en kan beoordelen of het middel naar mijn verwachting heeft gewerkt. Indien meer vervolgconsulten nodig zijn, geef ik dat aan en ook jij kunt altijd een afspraak maken indien je klachten toch weer terugkomen.

 

 

Ook voor jou?

Homeopathie is voor iedereen, van zuigeling tot bejaarde. Mensen die van baby af aan een constitutionele behandeling hebben gehad, zijn over het algemeen vitale mensen die tegen een stootje kunnen. Volwassenen die zich voor het eerst homeopathisch laten behandelen hebben vaak een iets langere weg te gaan. Een migraine die al twintig jaar aanwezig is, is ook met homeopathie niet binnen drie maanden opgelost, vaak is dat traject langer, maar duurzaam. In principe is alles behandelbaar met homeopathie, mits het lichaam nog de mogelijkheid heeft tot zelfgenezing, want het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld een totaalfractuur eerst gezet moet worden. Over het algemeen kan er ook gezegd worden dat patiënten met een langdurige onderdrukkende of dempende therapie, zoals bijvoorbeeld door corticosteroïden of antidepressiva, moeilijker te behandelen zijn. Ook bij ernstige ziekten waarbij er sprake is van diepe weefselschade zoals bijvoorbeeld diabetes kan homeopathie vaak alleen verlichten en ondersteunen bij bijvoorbeeld pijn en bijwerkingen van medicijnen. 

 

Homeopathie versus reguliere geneeskunde

Ik ben geen arts, maar wel heb kennis van de reguliere anatomie, fysiologie en pathologie. Dat is belangrijk, omdat ik de ernst en het verloop van je klachten goed moet kunnen inschatten. Ook is het daardoor mogelijk overleg te plegen met andere zorgverleners. Tijdens een reguliere behandeling worden klachten meestal afzonderlijk behandeld. Indien je voor een hartritmestoornis bij de cardioloog loopt, word je voor de gelijktijdige eczeem doorverwezen naar de dermatoloog. Dit is een manier van behandelen die anders is dan homeopathie, waarbij de hartritmestoornis tegelijkertijd met het eczeem behandeld wordt met één homeopathisch middel en waarbij het uitgangspunt altijd is dat jij je beter gaat voelen.

Om met mij een afspraak te maken heb je geen verwijzing nodig van de huisarts. Indien er niet eerder een huisartsbezoek is geweest en ik dat aan de hand van de klachten die je hebt wel nodig vind, zal ik je altijd doorverwijzen. Wel is het mogelijk om de eventuele reguliere behandeling die hierop volgt te ondersteunen met homeopathie. Ik zie je in dat geval dan ook graag terug om je daar waar ik kan te helpen.

In sommige gevallen blijkt het niet mogelijk om met homeopathische middelen op een individuele manier je klachten op te lossen, simpelweg omdat het mij niet lukt om het passende geneesmiddel te vinden. Ook dan zal ik je doorverwijzen naar een andere homeopaat, natuurgeneeskundige of de huisarts.

 

Wat verwacht ik van jou?

Degene die het beste kan aangeven hoe hij zich voelt, ben je zelf! Het is dus belangrijk dat je zelf goed aangeeft waar je last van hebt, waar je onder lijdt, op allerlei gebieden, en het liefst zo uitgebreid mogelijk toelicht. Jij bent het, als patiënt, die de genezing leidt en daarom is het van belang om je klachten zo nauwkeurig mogelijk te vertellen. Soms kan ik door een heel klein verschil in de klacht besluiten om voor een ander geneesmiddel te kiezen. Maar wat wil ik dan graag weten van een klacht? Dat is misschien het beste met een voorbeeld te omschrijven:

  • Waar zit je klacht, hoe voelt het, waardoor heb je het gekregen en wanneer treedt het op? Sinds het auto-ongeluk heb ik elke dag hoofdpijn alsof er met een hamer op m'n hoofd wordt geslagen, de pijn zit op m'n achterhoofd en elke avond rond acht uur komt het op. 
  • Waardoor wordt het erger en wanneer heb je er minder last van? Als ik de trap op loop is het niet te houden. In bed is het beter, maar dan moet ik wel op m'n rug liggen.
  • Verandert of verplaatst de klacht zich in de loop der tijd? Soms straalt de pijn uit naar m'n linkeroor en als ik 's nachts wakker word, is de hamerende pijn meer een zeurende pijn geworden.
  • Zijn er andere klachten of is er gedrag dat tegelijkertijd optreedt? Muziek kan ik dan wel hebben, maar van mensen die praten word ik heel geïrriteerd, daar kan ik echt niet tegen.

Juist de vreemde en uitzonderlijk klachten kunnen mij de keus van het middel vergemakkelijken, daar ben ik extra geïnteresseerd in. En soms zijn het geen klachten...als jij 's avonds de auto in stapt om ergens Franse kaas te gaan kopen omdat je er een ongelooflijke behoefte aan hebt, is ook dat een waardevol symptoom voor mij.

 

Wat is een homeopathisch geneesmiddel?

Dit is gemaakt van een natuurlijke stof die in hoge dosering bij gezonde mensen klachten kan oproepen. Voor mensen die klachten hebben die lijken op het vergiftigingsbeeld van een stof, hoeft deze stof slechts homeopathisch bewerkt -verdund en gepotentieerd- te worden om juist deze specifieke klachten ermee te kunnen verhelpen. Het middel prikkelt je gestel dan precies op dat vlak waar je zwakte zit, maar dan op zo'n manier dat van binnenuit een genezingsreactie op gang kan komen, ofwel het zelfgenezend vermogen krijgt een duwtje in de rug en komt in actie.

 

Wat gebeurt er na een inname?

Het homeopathische geneesmiddel werkt, omdat het bij je past, het prikkelt je. Dat betekent dat je na de eerste inname je eerst 'geprikkeld' kàn voelen. Dit is de zogenaamde homeopathische verergering. De klachten die je al hebt, worden tijdelijk even iets erger. Dit wordt het primaire effect van het geneesmiddel genoemd. Dit is een mooie reactie, omdat dat een teken is dat het middel bij je aanslaat. Indien je deze verergering afwacht, krijgt je eigen vitaliteit -na een paar minuten tot een paar dagen- de overhand en zal je een algehele verbetering voelen. Dit wordt het secundaire effect genoemd. Een verergering hoeft zeker niet altijd plaats te vinden. Als de dosis die je krijgt precies goed is, wordt je vitaliteit direct aangesproken en merk je zonder een verergering binnen twee weken een algehele verbetering.

 

Hoe lang werkt een homeopathisch middel?

De werkingsduur van één inname, die varieert van een paar uur tot enkele maanden is afhankelijk van de dosering. Ook bepalen de heftigheid van de klachten en het gebruik van medicatie en genotsmiddelen de werkingsduur. Op het moment dat je na een tijd van verbetering je weer slechter gaat voelen, is het effect van het middel uitgewerkt. Misschien ervaar je dan weer opnieuw je klachten, maar deze zijn meestal milder, omdat je gezondheidsniveau is verbeterd. Je bent op zo'n moment klaar voor een nieuwe inname om tot een nog hoger gezondheidsniveau te komen. Het is dus niet zo dat je je hele leven middelen moet nemen, indien jij tevreden bent met je nieuw gezondheidsniveau is de behandeling geslaagd en hoef je geen middelen meer te nemen.

 

Kan het ook schadelijk zijn?

Homeopathie is een hele zachte vorm van therapie. Op het moment dat het middel door mij verkeerd gekozen is en het dus niet goed past bij jou, zal de prikkel aan je voorbijgaan, omdat je er simpelweg niet voor open staat. Het is echter wel heel belangrijk om mij altijd te vertellen als je geen verandering aan je klachten merkt, zodat ik daarop kan inspelen. Indien het middel wel goed gekozen is, is het belangrijk om het middel niet te snel opnieuw in te nemen. Je zou dat kunnen vergelijken met iemand die zich gedwongen voelt om te gaan sporten, terwijl hij nog niet hersteld is van een vorige training en daarmee de kans op een blessure vergroot. Daarnaast is het niet wenselijk om tijdens de behandeling andere homeopathische middelen te gebruiken die je zelf bij de drogist kan kopen. De kans is dan aanwezig dat de behandeling verstoord wordt. Kortom: nee, homeopathie is niet schadelijk, wel is goed contact met mij belangrijk!

 

Voedingsvoorschriften

Ik ben geen voedingsdeskundige, maar weet wel wat een lichaam allemaal nodig heeft. Van mij krijg je dus geen uitgebalanceerd dieet voorgeschreven, maar indien ik uit je verhaal bijvoorbeeld een eenzijdig voedingspatroon ontdek, zal ik dat zeker aan je vertellen. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen, zoals koffie en munt, die effect kunnen hebben op een homeopathisch middel. Indien dat het geval is, zal ik dat wel als voedingsvoorschrift meegeven, puur en alleen om de homeopathische behandeling niet te verstoren.

 

 

 

 

Voor een goede werking van deze website maken we gebruik van cookies.
Ok